martes, 4 de noviembre de 2008

La gran mentida dels texans

Per Andreu González Castro

Ara que ha començat a fer fred de valent, és hora de posar a mà la roba d’hivern i, a canvi, oblidar-se per uns mesos de les bermudes i les camises sense mànigues. Com diu l’Eclesiastès: “Hi ha un temps per a les xancletes i un temps per als mitjons. Hi ha un temps per al triquini i un temps per a les samarretes Damart Thermolactyl”. És en aquests moments de reajustament de l’armari, crucials en la vida de qualsevol persona de bé, quan es planteja un dubte de resolució complicada: i els texans? Què en fem, dels texans? Els deso aquí, els retiro allà o els dono a la gent que els hagi menester?

Aquest tipus de teixit, diguem-ho clar i d’una vegada per totes, és una gran mentida, un nyap: no escalfa a l’hivern i a l’estiu és com embolcallar-se les cuixes amb plàstics d’hivernacle. És cert que hi ha texans d’estiu, més primets, però jo en tinc uns i, francament, a l’estiu t’hi pots morir, amb ells. L’únic bo és que són resistents i que dissimulen força la brutícia. Així que tenim una peça de roba inútil, bruta i que, a sobre, mai no l’acabem de gastar. Fantàstic!


De petits, quan la dictadura de
Levi Strauss encara no havia fet estralls, als armaris hi ha via pantalons d’altres tipus. A mi em feien molta ràbia els de pana que m’obligaven a posar-me. Ma mare me n’havia fet algun, fins i tot, amb el sistema de patrons de María Luisa Mojena (Déu meu, quantes coses inútils arriba a recordar una sola persona.) Jo insistia molt que hi posés en algun lloc l’etiqueta d’alguna marca bona, manllevada d’alguna peça de roba tronada.

Mentre cauen les fulles i em retiro al quarter d’hivern, penso que tal vegada els grecs tenien raó en allò de l’etern retorn, com demostra el pas de les estacions. O més aviat el transcurs del temps és en forma d’hèlix, com explica el protagonista de
Half Nelson als seus alumnes de Brooklyn, més aviat apàtics, per allò que tornem a situacions del passat però ja res no és com havia estat abans. (Per cert, que la pel·lícula ofereix subtítols... en català! No recordo haver-m’hi trobat mai abans.) El cas és que ja friso per posar-me els pantalons de pana i tornar, si més no per unes hores, a les hores felices i calentones de la infància.

1 comentario:

R.P.M. dijo...

Nostalgia habemus... El tiempo en hélice o en eterno retorno es el gran compañero de nuestra existencia. Me gustaría ser amigo suyo, pero lo más que consigo siempre es que huya de mi cuando lo intento retener, así que, lo exprimo cuando lo tengo y lo dejo pasar cuando no me interesa.